In het eerste testjaar van het KnikkerGek lesprogramma zijn er drie verschillende series lessen gegeven waarin samen met de kinderen onderzoek is gedaan.

Alle klassen hebben eerst een les gehad die begon met de oerknal om uit te komen bij Galileo Galileï met als opdracht planeten/knikkers tekenen, daarna zijn de verschillende groepen aan verschillende bouw opdrachten gaan werken.

Hieronder een beknopte omschrijvingen waar de lessen ongeveer over gingen, de knoppen onder de plaatjes leiden naar het werk en de vondsten van de kinderen!


Stacks Image 22

Tellen en rekenen met knikkers, een telspel of een rekenhulp?

Stacks Image 182
Stacks Image 170
Stacks Image 180
Stacks Image 172
Stacks Image 168
Lessen met uiteenlopende verhalen over een kraai, de geschiedenis van onze getallen, de Abacus, de eerste computer beschreven door Ada Lovelace codekraken door Alan Turing, en het binaire stelsel van Leibniz om uit te komen bij onze moderne computers en wellicht die van de toekomst?

Een knikker zoekt zijn weg door een doolhof of een labyrint, wat komt hij onderweg tegen?

Stacks Image 100
Stacks Image 103
Stacks Image 97
Stacks Image 106
Met het verhaal over uitvinder architect Deadalus en zijn zoon Icarus begint het verhaal wat eindigt bij de Minotaurus in het Labyrint. Om elke hoek loert het gevaar, of wellicht nieuwe mogelijkheden?

Een race met twee knikkers, tegen de zwaartekracht of tegen elkaar!

Stacks Image 112
Stacks Image 137
Stacks Image 118
Stacks Image 115
Stacks Image 121
Onderzoek naar de zwaartekracht van Galileo via Newton naar Einstein, een appel valt uit een boom, een hamer en een veer vallen op de maan. Over hoe iets wat eigenlijk zo gewoon is toch ook nog altijd een raadsel blijft.